Uždaryti

Apie alkoholio gamybą

Jūs esate čia: Namai » Sveikata » Apie alkoholį » Apie alkoholio gamybą

 Visi gerai pažįsta alų, vyną, degtinę, bet mažai kas žino, kaip alkoholis gaminamas. Į labai naudingas vynuogių sultis prideda mielių bakterijų. Jos labai mėgsta cukrų. Per mikroskopą matyti kaip jos ryja cukrų, o išskiria alkoholį - C2H5OH. Alkoholis - tai mielių bakterijų šlapimas, išmatos, o moksliškai - ekskrementai. Kai šlapimo koncentracija pasiekia 11%, bakterijos, kaip ir kiekvienas organizmas (jei terpė uždara), apsinuodija savo išmatomis ir žūsta. Jei toks skystis iškart pilstomas į butelius, tai jį vadiname paprastu sausu vynu. Jei jį išlaiko dvejus metus ir nukošia bakterijų lavonėlius - tai jau išlaikytas rūšinis arba markinis sausas vynas, jis gerokai brangesnis.

Daug kas, o ypač moterys, mėgsta šampaną. Jį gamina štai kaip. Į žalio stiklo butelį įpila 5 rūšių vynuogių sulčių mišinį ir įdeda mielių. Priklausomai nuo sulčių mišinio sudėties, gaunamas įvairių rūšių šampanas. Kalnuose yra išrausti ilgi urvai, kurių sienose išgręžtos skylės buteliams. Į jas sudeda butelius, urvą uždaro, užantspauduoja ir dvejus metus laiko tamsoje. Temperatūra ten visą laiką vienoda - 14 laipsnių. Per 2 metus mielių bakterijos perdirba sultis ir, pasibaigus terminui, atidaro tamsų rūsį ir į jį nukreipia stiprią šviesą. Nuo netikėtumo ir baimės bakterijos suviduriuoja ir dvėsdamos prileidžia dujų.

Įdomu, kad šios bakterijos gali perdirbti ne tik cukrų, bet apskritai bet kokią organinę medžiagą. Hidrolizės gamyklose spiritas gaminamas iš pjuvenų. Užmerkiamos pjuvenos, pridedama mielių bakterijų. Ėsti nėra ko - ėda pjuvenas ir šlapinasi metilo spiritu. Šitos bakterijos alkoholiu paverčia net žmogaus išmatas. Kaime yra žinomas toks subtilus kerštas. Karštą vasarą į kaimo tualetą nemėgstamam žmogui įmeta puskilį mielių. Ir prasideda putojantis procesas su dujomis ir su kvapais. Nuo tualeto dvelkia pusiau saldūs, pusiau rūgštūs „šamaniški“ kvapai.
Jeigu jums teks gerti šampaną ir jūsų nosį kutens šampano dujos, žinokite, kad tai dvesiančių bakterijų atsisveikinimas.

uždaryti

Pastabos administratoriui

Jei šiame straipsnyje pastebėjote neteisingą faktą ar klaidą, galite apie tai pranešti redakcijai. Prašome užpildyti formą ir paspausti „Siųsti“

Užduokite klausimą

Prisijunkite ir klauskite pirties žinovų ir pirtininkų.

Renginiai

Šeimos pirtininko studijos: Augalų naudojimo pirtyje pagrindai

2021-03-08
Liko 12 vietų
Lietuviškoje pirtyje naudojama daug įvairių augalų. Kviečiame apie tai sužinoti daugiau!

Pirties kultūros kursas II. Lietuviška pirtis

2021-03-11
Liko 18 vietų
Vebinaras
Ir vėl prausiamės virtualiai. Kokia yra tikra lietuviška pirtis?

Šeimos pirtininko studijos: Kūno reakcija į šilumą

2021-03-15
Liko 26 vietos
vebinaras
Svarbiausias pirtyje veikiantis faktorius - šiluma. Kaip mūsų kūnas į ją reaguoja? Kokią naudą atneša pirtis, o kam ir kada joje reikėtų elgtis atsargiai?

Pirties kultūros kursas III: Šiuolaikinė pirties kultūra

2021-03-18
Liko 18 vietų
Veninaras
Šiuolaikinė pirties kultūra įvairiose šalyse: hamamas (2 tipai), Šiaurės Europa( Suomijos, Rusija, Estija), Azija (Japonija, Korėja), Amerika (temeskalis, inipi, swtitz), Europa (aufguss).

Šeimos pirtininko studijos: Vanojimo pagrindai

2021-03-29
Liko 29 vietos
Vanojimas - įdomiausia ir patraukliausia lietuviškos pirties technika. Šiame seminare susipažinsime su šios technikos teoriniais pagrindais.